Om squaredans

Om Squaredans

Squaredans – en amerikansk folkdans

Den moderna squaredansens rötter kommer från de europeiska invandrarnas olika traditioner som de tog med sig till Amerika. Ur detta har sedan utvecklats den moderna internationella squaredansen av idag. De olika dansturerna standardiserades under 1940-talet för att man, var man än befinner sig i världen skall kunna deltaga. För att detta skall fungera är det ju olämpligt med lokala varianter.

Squaredans kom till Sverige under 1970-talet. Det finns ett stort utbud av danser året om, vilket gör det lätt att gå ut och dansa. Det finns kursveckor under sommaren där man kan lära sig mer och utvecklas som dansare samt träffa likasinnade och framför allt ha roligt.
Callern – den som bestämmer
Den som leder dansen kallas caller och sjunger ut de olika turerna till musik och anger även vilken nivå turerna utgår ifrån. Callern anger turerna på engelska. Dessa omsätts sedan av dansarna i den fyrkant – square – de befinner sig i. Varje square består av fyra par. Det finns många nivåer med olika svårighetsgrad.
Musik av olika slag
De inspelningar som används är speciella för just squaredans, musik utan ord för att callern skall kunna ge sin stil åt dansen.
Ibland klär vi upp oss lite extra
Kläderna som används är amerikainspirerade vilket medför att mannen ska ha en långärmad skjorta, ofta med ett ok i samma tyg som partnerns kjol.
Damerna har kjol med en underkjol som lyfter kjolen uppåt och utåt, pettipants (spetsunderbyxor) och strumpeband.